fbpx
אייקון אתר חן בוארון עו״ד

דיווח על עסקת מקרקעין – איך עושים את זה כמו שצריך?

דיווח על עסקת מקרקעין

כל אדם בישראל שקונה או מוכר זכויות בנכס מקרקעין, נדרש לדווח על העסקה לאגף למיסוי מקרקעין ברשות המסים. את הדיווח חובה להשלים תוך 30 יום מתאריך חתימת עסקת המקרקעין.

במאמר זה, עו"ד מקרקעין חן בוארון טרסיוק מסבירה כיצד דיווח על עסקת מקרקעין מתבצע, מהם הפרטים הנדרשים עבור הדיווח על העסקה, מי יכול לבצע את הדיווח, איך מבצעים דיווח על עסקת מקרקעין בפועל, מה קורה במקרה של אי דיווח על עסקת מקרקעין ובאיזה אופן ליווי משפטי בתהליך יכול לקצר עבורכם תהליכים.

זקוקים לסיוע בהגשת הצהרה על עסקת מקרקעין? משרד עו"ד חן בוארון טרסיוק כאן לשירותכם! פנו אלינו לפרטים ונסייע לכם בהסדרת העניין במהירות וביעילות. צרו עמנו קשר באמצעות הווטסאפ ונשמח לתת לכם שירות!

מתי יש לבצע דיווח על עסקת מקרקעין?

בחוק מיסוי מקרקעין נקבע שכל אדם בישראל שקונה או מוכר זכות בנכס מקרקעין, חייב להצהיר על ביצוע העסקה לאגף מיסוי המקרקעין ברשות המסים, בתוך 30 יום מהמועד שבו העסקה בוצעה. חובת הדיווח הנ"ל, תקפה גם עבור מבצעי עסקאות מקרקעין המבקשים לקבל פטור ממס.

מהם הפרטים הנדרשים עבור דיווח על עסקת מקרקעין?

עסקאות מקרקעין גוררות לרוב חבות בתשלום מיסי מקרקעין עבור שני הצדדים המעורבים בעסקה. המוכרים נדרשים לתשלום של מס שבח, בעוד שהרוכשים נדרשים לתשלום מס רכישה. זאת מלבד מקרים שבהם יש למי מהצדדים זכאות לפטורים מסוימים. 

בביצוע עסקת נדל"ן, נדרשים שני הצדדים לחתום על טופס מש"ח (ראשי תיבות של "מס שבח") שהוא טופס הדיווח על עסקת המקרקעין שמוגש לאגף למיסוי מקרקעין ברשות המסים, אחרי שהעסקה התבצעה.

במסגרת הטופס, יש לספק למיסוי מקרקעין את הפרטים שלהלן:

  1. פרטי הזכות במקרקעין.
  2. פרטי העסקה שבוצעה.
  3. במקרה של עסקת רכישה – התמורה ששולמה בגין קניית הזכות במקרקעין ותאריך הרכישה.
  4. במקרה של עסקת מכר – התמורה ששולמה בגין מכירת הזכות במקרקעין ותאריך המכירה .
  5. במקרה של עסקת מכר – פירוט הניכויים והתוספות הרלוונטיים לחישוב השבח .
  6. שיעור המס שצריך לשלם ואופן חישובו.
  7. פרטים התומכים בזכאות לפטור ממס או הנחה במס. 

בנוסף לטופס זה, צריך להגיע לרשות מיסוי מקרקעין עם המסמכים כדלקמן:

  • תעודת זהות
  • צילום מחוזה המכירה
  • מסמכים נלווים כמו נסח טאבו ושאר המסמכים המופיעים בטיוטה של טופס הדיווח

מי יכול לבצע את הדיווח?

תקנות מיסוי מקרקעין קובעות כי רק למוכר או לקונה בעסקת המקרקעין, ישנה אפשרות להגיש את הדיווח על עסקת המקרקעין. זאת למעט במקרים שבהם עורך דין נדל"ן פועל כמייצג של המוכרים או הרוכשים, שבהם אפשר להגיש את טופס ההצהרה דרך מערכת שבח.נט, שהיא מערכת הדיווח המקוון לרשות מיסוי המקרקעין.

אולם במידה ואינכם מיוצגים בידי עו"ד מקרקעין, תידרשו להגיש בעצמכם את הצהרתכם באמצעות המחשב הציבורי הייעודי לדיווח על עסקאות מקרקעין, אשר ממוקם בלשכות של הרשות למיסוי מקרקעין.

דיווח-על-עסקת-מקרקעין-עם-עו''ד-מקרקעין-מנוסה

איך מבצעים דיווח על עסקת מקרקעין?

הדיווח העצמי על עסקת מקרקעין, כאשר הוא נעשה ללא סיוע של עורך דין, מתבצע כאמור דרך מחשבי האגף למיסוי מקרקעין, הממוקמים בלשכות האזוריות.

לצורך כך, על הרוכש או המוכר לגשת לשם בשעות הקבלה כשבאמתחתם המסמכים האלו: 

  • צילום של הסכם המכירה
  • תעודת זהות
  • אישור זכויות או נסח טאבו
  • ועוד 

ניתן לקבל סיוע טכני בהגשת ההצהרה ההמחושבת, מעובדי האגף למיסוי מקרקעין.

חשוב לדעת כי ניתן להוריד מאתר האינטרנט של רשות המיסים טיוטה של טופס ההצהרה ולמלא אותו ידנית מראש כדי לקצר תהליכים.

מה קורה במקרה של אי דיווח על עסקת מקרקעין?

החוק קובע חובת דיווח על עסקת מקרקעין בתוך 30 יום מהתאריך שבו עסקת המכר או הרכישה בוצעה. כל עיכוב מעבר לחלון זמן זה בהגשת ההצהרה לאגף למיסוי מקרקעין, גורר חיוב בקנסות. פעם הקנס היה אחוז מסוים משיעור המס שבו בעל הזכויות במקרקעין חייב. אולם כיום זהו קנס בסכום קבוע בהתאם לפרק הזמן של האיחור בדיווח.

מתי ניתן לבצע דיווח לא מקוון על עסקת מקרקעין?

דיווח מקוון על עסקת מקרקעין אינו הכרחי על פי חוק, במקרים הבאים:

  1. כאשר ניתן אישור להגשת דיווח ידני בטופס הצהרה מודפס, בתנאים הבאים:
  • לקונה או למוכר אין עורך דין שמייצג אותם, וביכולתם להוכיח שאין להם אפשרות להגיע אל לשכת מיסוי המקרקעין האזורית עקב מגבלותיהם הגופניות או שהותם בחו"ל.
  • אין אפשרות להגיש הצהרה מקוונת על העסקה מסיבות טכנולוגיות. במקרים אלו באתר האינטרנט של רשות המיסים תתפרסם הודעה על האפשרות להגיש הצהרה לא מקוונת למשך פרק הזמן שיפורט בהודעה.
  1. כאשר גילו של עורך הדין המייצג את אחד הצדדים בעסקה הוא מעל 66 – תתאפשר לו הגשת דיווח ידני במקום באופן מקוון.

מה קורה לאחר ביצוע הדיווח על עסקת מקרקעין?

לאחר ביצוע הדיווח על עסקת מקרקעין, אפשר ליצור קשר עם מחלקת הגביה במשרדי מיסוי מקרקעין כדי לשלם את שומת המס בהתאם לשומה העצמית של המדווח – בין אם באמצעות שובר תשלום בבנק או בכרטיס אשראי. תשלום המס אפשרי גם דרך שירות התשלומים המקוון באתר של רשות המיסים – שם אפשר להסדירו באמצעות אשראי או העברה בנקאית.

האם תצטרכו ליווי עורך דין מקצועי בתהליך?

הדרך הטובה והיעילה ביותר להסדיר את הצורך בדיווח על עסקת מקרקעין, הוא פנייה לסיוע של עורך דין לענייני מיסוי מקרקעין. משרד עו"ד חן בוארון טרסיוק ישמח לטפל בנושא ההצהרה למיסוי מקרקעין עבורכם, ולחסוך לכם את הטרחה הכרוכה במילוי הטפסים ואיסוף המסמכים באופן עצמאי ובהגעה אל משרדי מיסוי מקרקעין בכוחות עצמכם.

אינספור לקוחות מרוצים כבר הסתייעו במשרדנו לטובת דיווח מקוון על עסקאות מקרקעין שביצעו, דרך מערכת המייצגים המקוונת של מיסוי מקרקעין, שאליה מקושר משרדנו.

לקוחותינו כבר נהנים מחיסכון בזמן ומשאבים, שאליהם נלווה השקט הנפשי בידיעה שהכל טופל על הצד הטוב ביותר – ומה איתכם? לסיוע בנושא דיווח על עסקת המקרקעין שלכם – פנו בהקדם אל משרד עו"ד חן בוארון טרסיוק וחסכו מעצמכם בזבוז זמן יקר, עיסוק מייגע בבירוקרטיה והפתעות לא צפויות. אנו זמינים לכל שאלה ובקשה בווטסאפ.

אהבתם את התוכן? שתפו עם חברים

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn
Telegram
לליווי משפטי אישי מעו"ד מקרקעין מנוסה
שלחו לי הודעה בוואטסאפ ואחזור אליכם בהקדם!
הירשמו לניוזלטר שלנו
+ קבלו כל חודש את מגזין הנדל״ן עם החדשות החמות ביותר!

*הרשמה למגזין מהווה אישור להצטרף לרשימת התפוצה של משרד עורך דין נדל"ן חן בוארון

תפריט

איתכם לאורך כל הדרך.

ליווי משפטי מקצועי בקניית / מכירת דירה יכול לחסוך הון.

לשאלות ופרטים נוספים, שלחו לי הודעה בוואטסאפ!

עו''ד מקרקעין חן בוארון טרסיוק
בואו נדבר על העסקה שלכם