fbpx
אייקון אתר חן בוארון עו״ד

אתגרים משפטיים בפרויקטים של התחדשות עירונית – עם עו"ד חן בוארון

בטח רובכם שמעתם על פרויקטים של תמ"א 38, פינוי בינוי, תוספת בניה ופרויקט הריסה. ביום בהיר אחד אדם זר דופק לכם בדלת, מציג את עצמו כנציג חברת יזמות ומבטיח לכם שבעוד כמה שנים תקבלו דירה משודרגת מבלי להוציא שקל מהכיס. נשמע פשוט? אז זהו, שלא.

מאחורי ההבטחות הללו עומדים אינטרסים שונים של הקבלן והיזם שלא תמיד עולים בקנה אחד עם האינטרסים של הדיירים. רק עורך דין מומחה ובעל ניסיון רב שנים ופעילות ענפה בתחום ההתחדשות העירונית, יוכל לסייע לכם לשמור על האינטרסים שלכם. 

עורכת הדין חן בוארון טרסיוק, מומחית לנדל"ן, הגיעה לעשות לנו קצת סדר בעניין. מניסיונה בעשרות עסקאות של התחדשות עירונית, חן הפנתה את תשומת לבנו למספר סוגיות משפטיות שזכתה לראות במהלך הקריירה שלה.

  1. בירוקרטיה: ידוע כי פרויקטים של התחדשות עירונית נאלצים להתמודד עם חסמים המעכבים את הבניה, שחלקם קשורים לבירוקרטיה מכבידה וחוסר ודאות שמקשה על ההתנהלות השוטפת. הבירוקרטיה הכבדה מקשה בפיתוח בניה בהיקפים גדולים שתוכל לענות על הביקושים הגבוהים לדירות לצד הגידול הדמוגרפי. הליכי הרישוי ברשויות המקומיות הם למשל אחד מהחסמים העיקריים שמכבידים על התהליך. שיתוף הפעולה מול  לקידום התהליך יכול להימשך זמן רב, מה שמעכב הוצאת היתרי בניה. תיקון קווי השטח, שינוי דרישות ושינוי תכוף של מדיניות מקשים גם הם על התקדמות הפרויקט. רק עורך דין בעל אורך רוח, ניסיון וקשרים עם גורמים בעירייה, יוכל לסייע לדיירים להפחית את הבירוקרטיה ולזרז הליכים. 
  2. חוזים ארוכים ודרקוניים: להבדיל מבעבר, כיום יותר מתמיד חוזי התחדשות עירונית הם חוזים ארוכים שכוללים מידע מסורבל על נושאים כמו ערבויות, בנק מלווה, דייר סרבן, הוצאות, תשלומים שונים ועוד. המידע הזה, ארוך ומורכב ככל שיהיה, לא ברור לאזרח הפשוט שאין לו ידע משפטי בסיסי. בצער רב, דיירים רבים בוחרים לסמוך על היזמים וחותמים על החוזה באופן מיידי. 

עורכת דין בוארון טרסיוק מסבירה לנו שניסיון להתמודד לבד עם יזמים הוא מוטעה. פרויקט התחדשות עירונית הוא פרויקט מורכב שמערב מספר רב של גורמים בעלי אינטרסים שונים – מארגני הפרויקט, היזמים, הרשות המקומית, ועדות התכנון ושאר בעלי הדירות. מעורבות של עורך דין מומחה בהסכם יצליח לשמור על הזכויות של הדיירים ולהימנע מתנאים פוגעניים שמעניקים יתרון בלתי הוגן ליזם.

עורכת דין בוארון טרסיוק מציגה בפנינו מספר דוגמאות, כאשר הבולטת שבהן נוגעת לאיחור במסירת הדירה. כיום החוק קובע מנגנון פיצוי לדיירים, עת הקבלן מאחר במסירת הדירה מעל 60 ימים. יזמי פרויקטים לעיתים עוקפים את החוק באמצעות הסכם, ומגינים על עצמם במצב שהם מאחרים במסירת הדירה, והכל על חשבון הרוכש:

" אם המסירה הייתה אמורה להיות בינואר והיזם הביא לך את הדירה באפריל, עברו 60 ימים מהתאריך המקורי, ובעצם בזמן הזה אתה גר בשכירות, זה עולה לך כסף. אז היזם צריך לפצות אותך. סכום הפיצוי הוא 150% דמי שכירות של הדירה החדשה. אם דמי השכירות הם 5,000 ₪ לחודש, אז על היזם לשלם לך 7,500 ₪ לכל חודש איחור. אם הוא איחר ב 3 חודשים אז זה 7,500 ₪ כפול שלושה חודשים. בחוזים, הרבה פעמים יזמים רושמים שאם היזם מאחר ב60 ימים, כלומר 61 אז הוא ישלם לך על יום אחד וזה לא נכון, הוא צריך לשלם רטרואקטיבית מהיום איחור הראשון."

  1. בחירה נכונה של עורך דין מייצג: חשוב לוודא שעורך הדין שנבחר לייצג את הדיירים הוא עורך דין שיש לו את הניסיון הדרוש בעסקאות מורכבות של התחדשות עירונית. כניסת דיירים לתהליך של התחדשות עירונית היא עסקה משמעותית לא פחות מרכישת דירה ראשונה. בכל הפרויקטים של התחדשות עירונית לעורך הדין תפקיד מרכזי, מכריע ורב חשיבות. ניסיונו של עורך הדין בעסקה משמעותי במיוחד כשמדובר בפרויקט צעיר שרק רוקם עור וגידים ושהשינויים בו תכופים.

עורכת הדין בוארון טרסיוק מרחיבה בעניין: "מקרקעין זאת התמחות בפני עצמה ולפעמים גם עורכי הדין חוטאים ולוקחים על עצמם תיקים והם לא באמת מבינים את המשמעות. אם אתה צריך עכשיו אורתופד, אתה לא תלך לרופא עיניים. זה לא מספיק שאתה עורך דין, אתה צריך להיות עורך דין בנדל"ן. במיוחד שבנדל"ן, כל טעות זה מיליונים, זה הרבה מאוד כסף."

משרדה של עורכת הדין בוארון טרסיוק הינו מהמשרדים המובילים בישראל בייצוג דיירים בפרויקטים של פינוי בינוי ותמ"א 38. אם אתם דיירים שעומדים לפני פינוי בינוי או תמ"א 38, עורכת הדין חן בוארון טרסיוק תשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה.

אהבתם את התוכן? שתפו עם חברים

תכנים נוספים לצפייה

איתכם לאורך כל הדרך.

ליווי משפטי מקצועי בקניית / מכירת דירה יכול לחסוך הון.

לשאלות ופרטים נוספים, שלחו לי הודעה בוואטסאפ!

עו''ד מקרקעין חן בוארון טרסיוק
בואו נדבר על העסקה שלכם