לפני כשנה התחוללה מהפכה של ממש כאשר הוכנס תיקון בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (להלן: "החוק") – ולפיו ניתן לערוך מסמך שנקרא- " ייפוי כוח מתמשך". הצורך בתיקון לחוק נולד עקב סיטואציות לא נעימות שהתרחשו כאשר אדם איבד את יכולתו לדאוג ולטפל בעצמו, ובני משפחתו התחילו במאבק משפטי וסכסוך משפחתי מי ימונה כאפוטרופוס עבורו. כאשר בית המשפט הוא זה שקבע בסופו של דבר מי ימונה כאפוטרופוס.
כיום, בזכות התיקון בחוק, כל אדם בגיר וכשיר משפטית יכול לפנות לעורכי דין ייפוי כוח מתמשך המוסמך לערוך מסמך זה, ובכך אותו אדם יוכל לקבוע בעצמו (ולא ע"י בית משפט) מי יקבל בשמו החלטות בעתיד, ויטפל בענייניו, כאשר הוא יאבד את כשרותו המשפטית, (ולעתים לפני כן בהתאם לבקשתו). כמו כן במסמך זה הוא יוכל גם לתת הנחיות מקדימות מראש בנושאים שונים. התנאי לעריכת המסמך הוא שהאדם מבין את המשמעות, המטרות והתוצאות של ייפוי הכוח המתמשך.
מה ההבדל בין עריכת צוואה ובין עריכת ייפוי כוח מתמשך?
עריכת צוואה נועדה לשעה ובו המצווה אינו עוד בין החיים, ועריכת ייפוי כוח מתמשך נועדה לשעה שבו האדם אינו כשיר משפטית לקבל החלטות בעצמו, כאשר הוא עצמו עוד בחיים.
מהם היתרונות ומה החסרונות בייפוי כוח מתמשך?
היתרון הגדול ביותר הוא שאין תלות בבית משפט ובאפוטרופוס הכללי.
הממנה יכול לשלוט וקבוע בעצמו (ולא בית משפט). מי יהיה מיופה כוחו ויקבל החלטות בענייניו.
חסכון בזמן ומניעת פרוצדרות יקרות וארוכות.
מיפה הכוח יכול לבטל את המינוי באם יחפוץ בכך.
החסרונות:
המסמך אינו מפוקח ע"י בית משפט ולכן קיים חשש לניצול, עושק, פגיעה תרמית וכד'. אולם, המחוקק דאג להגבלות רבות לעריכת המסמך, ובראשם שרק עו"ד שעבר הסמכה מיוחדת יורשה לערוך המסמך, ולבסוף נדרש מעו"ד להפקיד המסמך אצל האפוטרופוס הכללי.
לסיכומו של דבר
תיקון החוק, המאפשר עריכת יפוי כוח מתמשך נועד כדי למנוע מאבקים משפטים על מינוי אפוטרופוס ולתת אפשרות לאדם לקבוע בעצמו מי יקבל החלטות עבורו.
משרדנו, חן בוארון- משרד עורכי דין, מוסמך ומורשה לערוך יפוי כוח מתמשך, וישמח להעניק לכם שירות בנושא חשוב ורגיש זה.
- המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואינו מהווה כיעוץ ו/או חוות דעת משפטית ו/או תחליף לייעוץ משפטי.
- אין להעתיק ו/או להפיץ מאמר זה במלואו או בחלקו.